#technology

What’s in an smartphone 

17 Apr 2019 • 5 min leestijd

Artikel geschreven door @TheHypeOnline

Ik ga op reis en ik neem mee: een kaart, een kompas, een … NOT ik neem gewoon mij GSM mee! Benieuwd wat er allemaal in een smartphone zit en hoeveel we vroeger moesten meesleuren voor alles in onze smartphone was? Let’s find out! 

+10 jaar smartphones

Ondertussen leven we al meer dan 10 jaar tussen de smartphones en zijn ze niet meer weg te denken. In mijn vorige artikel #10YearChallenge kan je al wat informatie terugvinden over de evolutie de afgelopen 10 jaar. In het begin waren de functionaliteiten zoals een map ondenkbaar aangezien we op de weg geen “free wifi” hadden en mobiel internet gewoon niet betaalbaar was, zeker in het buitenland. Ondertussen zijn al deze functionaliteiten dagdagelijkse kost geworden, nu wou ik eens achterhalen wat de smartphone allemaal heeft overgenomen de afgelopen jaren. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WAR OF TECH (@waroftech) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Android & iOS lovers (@android_ios_lovers_) on

 

Aan de slag! 

Ik ben op onderzoek uit gegaan en ik heb opgemerkt hoeveel de smartphones hebben overgenomen, en laat het mij zeggen het is echt HEEL VEEL. Omdat het zoveel is heb ik het totaal opgedeeld in drie onderdelen. Onderdeel 1 zijn de standaard applicaties op de smartphone die iedereen heeft, onderdeel 2 zijn de applicaties die niet standaard geïnstalleerd staan op een smartphone en het laatste onderdeel is het geheugen van een smartphone. Aangezien we de laatste jaren heel snel van 2 à 4 GB naars 512 GB zijn gegaan voor smartphones, awesome maar dit heeft ook een sterke invloed gehad op de ontwikkeling van de applicaties. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stijn Schets (@thehypeonline) on

1. Standaard functionaliteiten en applicaties

Als we naar de standaard functionaliteiten kijken van de smartphone zien we dat deze al ruim uitgebreid zijn. Waar de eerste smartphones foto's namen die we niet zouden afdrukken nemen de hedendaagse toestellen fotoboek-kwaliteit foto's. Deze standaard applicaties heb ik dan ook samengevat in deze Instagram post: 

What’s in a smartphone?! 📱 Ik heb even moeten zoeken maar ik heb heel wat toestellen gevonden die vervangen kunnen worden door een smartphone. Sommige zijn zo goed als volledig vervangen 👉 mp3 spelers, andere zijn gewoon een alledaagse versie 👉 fototoestellen en de laatste staan nog maar in de kinderschoenen van ontwikkeling 👉 bankkaarten. Twijfel niet, de digitalisering van betalingen gaat echt nog veel evolueren!

Wie weet welke ik allemaal al heb gevonden…? Daarnaast ben ik zeker dat ik ze nog niet allemaal heb maar welke mis ik nog 🧐

 


 

2. De apps 

Naast de klassieke zaken die alle smartphones hebben zoals een camera en een zaklamp zijn er verschillende apps die ervoor zorgen dat handelingen nu ook gedaan kunnen worden met de smartphone. Als voorbeeld zijn er de health apps die ervoor zorgen dat je met extra accessoires je gezondheid op de voet kan volgen. Maar business gewijs zijn er ook veel applicaties die nu ontwikkeld worden voor smartphone zodat er geen extra investeringen moeten gemaakt worden in de hardware. Hierbij kan je denken aan barcode scanners of controle applicaties die gebruik maken van de camera om direct een analyse document op te stellen enzo. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by fitbit (@fitbit) on

 


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pokémon GO (@pokemongoapp) on

3. Het geheugen

De eerste iPhone die op de markt kwam was één met een geheugen van 4GB of 8GB de huidige modellen gaan tot 512GB. Deze evolutie heeft naast extra veel geheugen voor foto's nog een belangrijk effect met zich meegebracht, de ontwikkeling van apps. Nu kan je applicaties downloaden die groter zijn dan 3GB, deze applicaties kan je voornamelijk vinden in de categorie "Games". Hoe meer geheugen je hebt hoe meer ruimte je hebt voor hoge resolutie foto's en video's maar ook hoe meer applicaties je kan downloaden, waar je vroeger moest denken welke apps je wou behouden en welke je ging verwijderen kan je nu apps downloaden zonder te stoppen! 

 

Belangrijk! 

De applicaties komen een hele tijd na de technologie van het toestel. Zodra er een nieuw toestel op de markt is duurt het even voor de applicaties zich gaan afstemmen op deze toestellen, denk maar aan de smartwatches of de tablets. Omdat we nu het tijdperk van plooibare schermen intreden wil dit niet direct zeggen dat er nieuwe applicaties gaan zijn die hier volledig op inspelen, erger nog het zal even duren voor de applicaties zijn afgestemd voor deze schermen. 

 

Thanks for reading! 

Stijn