#socialmedia

Mijn social media set-up

21 Nov 2018 • 7 min leestijd

Artikel geschreven door @TheHypeOnline

"Als je alle tools hebt is het gemakkelijk!" Een excuus dat ik echt veel hoor, maar wat is een basis set-up om goede content te creëren,. Ik geef een kleine blik achter de schermen met welke toestellen ik werk en hoe je ze zelf kan implementeren. 

Keep it real 

Om te starten moet je er rekening mee houden dat je materiaal wil maken voor social media, dus je gaat hier geen tv-spots opnemen. Je kan met een degelijke set-up al de meest enerverende problemen oplossen die voorkomen bij het maken van video en foto. Van beeldkwaliteit naar geluid tot het live plaatsen, als je deze dingen op een goed niveau onder de knie hebt zorgt het er allemaal voor dat je net dat beetje professioneler kan overkomen als je concurrenten. 

 

Probleem #1 - Beeldkwaliteit

Horizontaal of verticaal? Hoe moet je filmen of fotograferen voor social media? Als je een film wil opnemen uit verschillende shots of gewoon een langere film ga je standaard voor een horizontaal beeld en geen verticaal. Behalve als je Instagram live, stories of Instagram TV beeld materiaal wil maken, want hier moet je werken met verticaal beeld. Als je voor Facebook live wil opnemen ga dan weer terug voor horizontaal beeld aangezien dit op een andere manier wordt getoond dan Instagram live. 

Welke camera? Ga je nu opnemen met een professioneel toestel of een GSM, hou er rekening mee dat je op social media al veel kan doen met een smartphone, waarom? Veel smartphones hebben al een 4K film functionaliteit die je beelden optimaal maken voor social media. Waar zit hem dan nog het grote verschil, de lenzen. Mijn persoonlijke voorkeur is dat als je enkel vluchtige beelden wil maken gebruik je een smartphone met een goede camera en als je echt langere montages wil maken ga dan eerder voor een camera. 

Enkele van de beste smartphones voor film en fotografie:

 • Samsung Galaxy S9 
 • iPhone Xs
 • Google Pixel 3 
 • Huawei p20
 • OnePlus 6T
 • … er zijn echt al veel smartphones met een goede camera! 

Mijn persoonlijk toestellen voor fotografie en film: 

 • iPhone Xs Max - Persoonlijk gebruik en on the road beelden
 • Samsung Galaxy s7 - Toestel dat wordt uitgeleend aan klanten
 • GoPro Hero 6 - Actie camera
 • Canon EOS 7D Mark II - Vanaf er montage aan te pas komt of voor hoge kwaliteitsbeelden en interviews

Stabiel beeld! Nu kan je niet meer zonder stabiel beeld filmen, niets is zo ergerlijk als een schokkend beeld waar je misselijk van wordt door er gewoon naar te kijken. Koop meteen een stabiliser die bij je toestel past, let wel op want niet alle stabilisers kunnen alle smartphones dragen. Voor smartphones heb je dus verschillende merken en kan je je best informeren aan de hand van reviews op het web. Ga je naar de grotere toestellen dan moet je ook rekening houden met het gewicht van je camera/smartphone. Het grote nadeel bij het gebruik van de grotere stabilisers is dat ze moeilijker zijn om te configureren en om mee te nemen om vluchtig eens een filmpje op te nemen. 

De beste stabilisers die je (bijna) overal kan verkrijgen:

 • DJI  
 • Zhiyun

Mijn persoonlijk stabiliser:

 • Zhiyun Smooth Q - Het nadeel is dat deze stabiliser de iPhone Xs Max niet kan dragen en dat ik ga overschakelen naar de DJI Osmo reeks
 • DJI Ronin - Deze behoort nog niet tot de collectie maar komt er in de nabije toekomst aan voor de Canon EOS 7D Mark II

 

Probleem #2 - Geluidskwaliteit

Gewoon een goed toestel. Als je met een toestel werkt in een stille omgeving of je filmt alles van zeer dicht bij het onderwerp kan je al veel bereiken met een interne microfoon. Kijk maar naar de meeste opnames die gebeuren met Instagram Stories, hierbij werken ze in “the spur of the moment” met de microfoon van hun smartphone. Als je net iets meer wil dan is het best om één van de volgende tips & tricks te gebruiken. 

Extern geluid opnemen. De geluidskwaliteit is het probleem waarbij de meeste blijven vastzitten. De eerste optie is het geluid extern opnemen met een standaard opname toestel. Het grote nadeel hieraan is dat je al snel met twee of meer moet zijn om alles te bedienen EN het werk dat je er daarna insteekt om alles te bewerken. Aan deze externe toestellen kan je vaak ook nog microfoons koppelen om vanop afstand geluid op toenemen. Zelf werk ik al jaren met een standaard opname toestel dat nog steeds een perfecte geluidskwaliteit heeft voor interviews. 

Microfoons aansluiten. Dit is mijn favoriete optie omwille van verschillende redenen. Met deze methode kan je ook zonder al te bombastisch over te komen professionele opnames maken. Je kan zowel werken met een draadloze microfoon als met een klassieke microfoon. Maar let wel even op, om deze toestellen aan te sluiten op een smartphone is er een klein addertje onder het gras, een (klassieke) microfoon aansluiten op je toestel is niet zou eenvoudig als je denkt. Hiervoor heb je wel een splitter om dit probleem op te lossen. Werk je echter meer met je smartphone dan met een camera toestel raad ik toch aan om een microfoon aan te schaffen die speciaal is ontwikkeld voor smartphone. 

Enkele goede microfoons om aan te sluiten op je toestel:

 • Rode microfoons voor aan te sluiten op een camera (3,5 mm jack) 
 • Zoom audio recorders voor apart geluid op te nemen 
 • Voor IOS toestellen zijn er verschillende Senheiser en Rode microfoons ontwikkeld
 • Voor andere toestellen opteer ik voor een splitter en een videomicrofoons met 3,5mm jack aansluiting

Mijn persoonlijke geluidstoestellen:

 • Boya Draadloze Microfoon - Een microfoon voor alle omstandigheden
 • Rode videomicrofoon - Ideaal voor stille omgevingen of voor omgevingsgeluid
 • Zoom H2 audio recorder - Handig om extern geluid op te nemen en achteraf te monteren

 

Probleem #3 - Editing

From zero to hero. Dit is de keuze die al snel bepaald wordt door de materialen die je gebruikt, bijvoorbeeld of je werkt met Apple of Windows? Daarnaast zijn er nog andere factoren zoals: met welke software pakketten kan je overweg en hoeveel tijd wil je investeren in bewerkingen? Mijn gouden tip is probeer zoveel mogelijk de voorgeprogrammeerde effecten te vermijden bij de gratis of goedkopere programma’s. Deze effecten maken je video snel rommelig en komen niet professioneel over, een tip: laat een intro en outro professioneel maken en integreer deze in je zelf gemonteerde video. Tip: voor Facebook moet je ook geen ondertitels kunnen monteren, je kan deze via een externe file integreren. 

“Using presets in video-editing is like using WordArt in papers” 

Enkele goede programma’s voor video bewerking:

 • Movies (Apple) - Gratis voor Apple gebruikers
 • Adobe Premiere Pro - Betalend
 • Apple Final Cut Pro - Betalend
 • Lightworks - Gratis 

Mijn montage programma’s:

 • Adobe Première Pro - Hier werk ik al heel lang mee, het is een goed en vertrouwd programma 
 • Adobe After Effects - Echt handig voor effecten op beeldmateriaal te plaatsen en er zijn veel tutorials beschikbaar

 

Probleem #4 - Planning

Verspil hier geen tijd! Om eenvoudig al je content online te krijgen is het belangrijk om met social media management tools te werken. Je kan hier ook voor verschillende andere tools kiezen maar let op, deze tools kunnen niet alles! Als je bijvoorbeeld in verschillende talen wil posten op Facebook is dit niet mogelijk omdat deze functionaliteit niet open staat voor 3rd party applicaties. Als je je beeld materiaal wil opsplitsen is het belangrijk om je timing goed te kiezen, zo post ik de grootste blokken content eerst op de voor mij belangrijkste kanalen en plaats ik later kleine delen van deze content online. 

Enkele goede programma’s voor social media planning:

 • Hootsuite 
 • Buffer

Mijn favoriet programma voor planning:

 • Hootsuite - Ideaal voor kleinere projecten of 1 bedrijf dat actief is op verschillende social media kanalen


Nu ben je klaar om al je video- en fotoconcepten te lanceren op social media! Heb je vragen wat voor jou de ideale set-up is? Just ask! 

 

Thanks for reading! 

Stijn