#technology #podcast

Cheap online shopping

01 Apr 2019 • 5 min leestijd

Artikel geschreven door @TheHypeOnline

Het internet staat vol websites (duh), betrouwbare en minder betrouwbare, maar waarom kunnen we op die niet betrouwbare websites zo’n extreme koopjes doen?! Er is maar één manier om erachter te komen en dat heb ik gedaan, ik heb mijn kredietkaart genomen en ben gaan shoppen op de meest bizarre websites. 

Soundcloud

I’m crazy, I’m not stupid 

Als je online shopt zijn er enkele belangrijke zaken waar je best rekening mee houdt zodat je niet (te hard) opgelicht wordt. Zo is er het gevaarlijkste de fraude met kredietkaarten, om hierop in te spelen heb ik alle betalingen gedaan via PayPall zodat ik mijn gegevens nooit aan onbekende/onbetrouwbare partijen heb moeten doorgeven. Daarnaast is er natuurlijk ook nog het risico dat de goederen niet geleverd worden of dat ze gewoon helemaal niet aan de verwachtingen voldoen. Dit risico kan je het best inschatten door reviews te lezen, zowel deze op de website zelf als deze op andere websites. Waarom? De meeste reviews op onbetrouwbare websites zijn gewoon valse reviews die ze zelf online hebben geplaatst. Als laatste koop je best geen merkartikelen op websites die je niet 100% vertrouwd, de aankoop van namaak artikelen is trouwens strafbaar! Mijn tip: als je echt geloofd dat je Louis Vuitton kan kopen voor 10 euro knip je best je bankkaart door en blijf je gewoon weg van online shopping. 

Met al deze zaken in het achterhoofd ben ik dus het web ingedoken opzoek naar koopjes die te mooi zijn voor woorden. 

 

Wat is de uitdaging?

Omdat het internet oneindig is, net als de websites met nutteloze artikelen heb ik gekozen voor een uitdaging! Voor ik begon met het plaatsen van al mijn aankopen heb ik nagedacht wat ik juist wou doen, dus wat is eruit gekomen: ik ga een maximum van 50 euro inclusief BTW en inclusief verzendkosten spenderen om een complete outfit te kopen. Zo gezegd zo gedaan, ik ben gaan zoeken naar een modieuze outfit die ik in het dagelijks leven zou kunnen dragen. Geen t-shirt met een short en open sandalen, neen, een stijlvolle outfit. 

Ready, set & go!

Webshopping

Waar ben ik nu gaan zoeken naar de goedkoopste artikelen ter wereld? Wel… Wish.com was een van mijn favoriete websites als het aankwam op goedkope en grappige producten. Betrouwbaar vind ik de site echter niet want er zijn verschillende valse reviews maar aan de andere kant kosten de meeste producten echt niets op Wish. Daarnaast heb ik ook nog enkele andere webshops met goedkope artikelen aangetroffen uit de UK maar hier liggen de verzendkosten vaak redelijk hoog. In het algemeen heb ik dus de meeste artikels gekocht op Wish en is het verhaal echt begonnen… 

Welke stijlvolle kleding heb ik nu gekocht en welke “shit” heb ik nu ontvangen…

Alles is geleverd! 

Wow, om te starten met mijn eerste verbazing, ik had het nooit verwacht maar alles is geleverd. Misschien heeft het toch iets opgeleverd om de reviews goed door te nemen want de leveringen moesten in mijn schatting bij meer dan 90% van de klanten zijn toegekomen. Zoals vermeld op zo goed als alle goedkope webshops heb ik even moeten wachten op de artikelen maar heb ik alles binnen de verwachte tijd ontvangen. (YES)

Ik had wel verwacht dat alles uit Aziatische landen zou komen maar niets is minder waar, ik heb ook producten ontvangen die uit Europa kwamen. Ik heb het hier enkel over verzending, of ze reeds geïmporteerd waren is natuurlijk een andere vraag. 

 

De outfit! 

De volledige outfit die ik gekocht heb bestaat uit een paar schoenen, een tweedelig kostuum, een witte t-shirt, een horloge en een laserpen (voor presentaties 😅). Uiteindelijk was het echt nog wel even zoeken naar de ideale outfit en heb ik achteraf gezien wel spijt dat ik geen riem heb gekocht aangezien de kostuumbroek toch wat los zit. Maar ja zoals gezegd alles is geleverd en ben ik tevreden. 

Benieuwd naar de kwaliteit van alle producten?! Check dan zeker mijn Instagram account @thehypeonline.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stijn Schets (@thehypeonline) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Stijn Schets (@thehypeonline) op

 

Be careful!

Buiten het feit dat je moet oppassen met de webshop waar je je aankoop plaatst zijn er nog enkele belangrijke weetjes. De douane, buiten het feit dat je geen namaak artikelen mag kopen moet je er ook opletten dat je geen artikelen aankoopt die illegaal zijn. Daarnaast worden artikelen die meer dan 22 euro kosten niet meer gezien als klein goed en moet je hier dus accijnzen op betalen. Een klein voorbeeld… ik heb als folie’tje een laserpen gekocht waarmee je de BBQ kan aansteken NOT, op de verpakking stond echter vermeld dat het artikel in de verpakking een pen was. Dit was niet echt een probleem in dit geval aangezien de laser slecht 5 Mah waar je 500 Mah nodig hebt om een vuur aan te steken. Maar toch, pas niet enkel op waar je koopt maar ook met wat je koopt.


Met wat kan je dit alles nu vergelijken… 

Ik kom uit een familie waar mijn grootouders op de markt hebben gestaan en de appel valt niet ver van de boom dus ik ben zelf ook al veel op de markt geweest, waarschijnlijk een van de weinige van mijn generatie. Als je naar de markt gaat heb je altijd kledingkraampjes staan met de meest bizarre artikelen tegen extreem goedkope prijzen. Als je hier iets koopt kan je er zeker van zijn dat de kwaliteit op niets trekt maar je hebt toch eens iets anders gekocht dat je nooit gaat aandoen om buiten te komen. Het online shoppen tegen lage prijzen kan je echt vergelijken met aankopen op de markt, dus als je graag eens slechte kwaliteit wil kopen tegen een lage prijs, ga gewoon naar de markt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je op markt geen kwaliteit kan vinden maar net zoals bij een webshop is het verschil tussen kwaliteit en geen kwaliteit makkelijk te herkennen aan de layout van de shop. 

 

What’s next? 

Nu ik alle artikelen heb kunnen aankopen en ik zelf al kan vaststellen dat de kwaliteit ondermaats is ben ik toch opzoek gegaan naar mensen die meer kennen als mij. We gaan enkele producten ontleden en kijken waarom de producten zo goedkoop kunnen geproduceerd en geleverd worden. Voor sommige producten heb ik al iemand gevonden om het kwaliteitsverschil te onderzoeken, ken jij echt alles van één van de producten laat het weten en dan kunnen we het product volledig ontmantelen! 

Thanks for reading and stay tuned! ;) 
 

Stijn