#socialmedia

#10YearChallenge

04 Apr 2019 • 5 min leestijd

Artikel geschreven door @TheHypeOnline

Sinds ik me herinner ben ik al gepassioneerd door technologie en ook de evolutie ervan. De 10 year challenge mij enige tijd geleden al eens getriggerd om eens na te denken hoe het er 10 jaar geleden aan toe ging, nu gaan we er nog dieper op in. #10YearChallenge

Wat is #10YearsChallenge

Kort samengevat is de 10 Year Challenge is een hype op sociale media gestart begin 2019. Tijdens deze hype was het de bedoeling om beelden van jezelf te vergelijken met deze van 10 jaar geleden. Ondertussen zij er al meer dan 4.000.000 berichten gedeeld op Instagram met deze hashtag en ook veel celebraties en grote merken zijn op deze hype gesprongen. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Facebook (@facebook) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Caitlyn Jenner (@caitlynjenner) on

 

Voor mij was het niet de ideale moment om eens terug te gaan naar mijn foute kledingstijl maar wel naar de technologie die er toen was of juist niet was. Zo heb ik mijn eerste smartphone of Pocket PC nog eens boven gehaald en ook mijn iPhone 3GS om de fotokwaliteit te vergelijken met de hedendaagse iPhone XS. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stijn Schets (@thehypeonline) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stijn Schets (@thehypeonline) on

 

Wat ga ik testen?  

Hoe ging het er nu aan toe 10 jaar geleden? Welke technologie hadden we voor handen en hoe snel is alles nu echt geëvolueerd. In 2009 waren er enkele grote technologische veranderingen die we vandaag de dag niet meer zouden kunnen wegdenken zoals Android dat mainstream werd, navigatie op de smartphones dat begon door te breken en het downloaden van applicaties was maar net hot topic aan het worden. Hoog tijd om eens terug te gaan naar die tijd! 

 

FLASHBACK TIME!

Kort samengevat: het is echt onhaalbaar om 10 jaar terug te gaan in de tijd. Persoonlijk ben ik te gehecht aan alles wat met technologie heeft te maken en is het zit volledig geïntegreerd in mijn dagelijkse routine. Wat heb ik nu ontdekt... 

 

Wat bestond nog niet in 2009?

Zoals je wel zal merken ben ik een hevige fan van alle Apple producten en heb ik geïntegreerd in mijn dagelijkse leven. Ik ga niet zeggen dat de beste technologische vernieuwingen van Apple komen, het is gewoon de technologie die ik het meest gebruik in mijn dagelijks leven. 

5 zaken waar ik echt niet zonder kan die nog niet bestonden in 2009: 

  • Airpods - Funfact: de eerste bluetooth stereo headset is 15 jaar geleden al gelanceerd, de eerste volledig draadloze oortjes maar 3 jaar geleden. Naast deze leuke gadget maak ik ook gebruik van de Apple Watch die voor het eerst op de markt kwam in 2015.
  • iPad - Ondertussen zijn er meer tablets dan computers in de huiskamers en hier heeft de release van de iPad in 2010 iets mee te maken. Voor mij is de iPad niet meer weg te denken in mijn dagelijks leven.
  • Instagram - Veel van mijn meest gebruikte applicaties bestonden nog niet in 2009 misschien wel logisch als de app store maar doorbrak in 2009.
  • 4G - Waar is de tijd dat we altijd naar het wifi-wachtwoord moesten vragen? Voor mij is die tijd volledig weg met 4G en het wegvallen van Roaming kosten binnen Europa. Op naar 5G! 
  • Slack - Voor sommige misschien een onbekende app maar dit is veruit mijn meest gebruikte communicatie platform tijdens werkdagen. 

 

Wat bestond al maar was nog niet mainstream?

5 zaken in 2009 net bestonden maar nu gewoon niet meer weg te denken zijn voor mij: 

  • Satelliet navigatie op smartphones - Hoeveel mensen rijden er tegenwoordig met Waze?!
  • Sonos en Spotify - Zowel Spotify als Sonos bestonden al voor 2009 maar ondertussen zijn er al veel updates gebeurt en is mijn Sonos ONE met Spotify alarm is niet meer weg te denken uit mijn slaapkamer.
  • Het Zuckerberg Imperium - Facebook bestaat al sinds 2004 maar het Zuckerberg imperium is de laatste 10 jaar enorm uitgebreid.
  • Google Chrome - De enige reden waarom we nu nog andere browsers gebruiken is om Google Chrome te downloaden. Benieuwd naar de statistieken door de jaren heen... via deze link kan je ze terugvinden. 
  • Apps - In 2008 werd de app store gelanceerd en nu downloaden we ieder dag apps zoveel we willen. Tip: scroll iedere week eens door de app store om te zien wat de meest gedownloade apps zijn van de week om snel te weten wat hot topic is. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stijn Schets (@thehypeonline) on

Wat heb ik nu geleerd uit dit experiment?!

Heel simpel... ik kijk al uit naar 2029, jij ook? 

 

Thanks for reading! 

Stijn